HABERLER

Yangın Tüpü Kullanımı

Yangın Tüpü Kullanımı

Yangın tüpü kullanımı yeteri kadar ilgi görmese de ani durumlarda çok işe yaramaktadır. Bazen yıllarca yerinden kımıldamamış tüplere rastlıyoruz. Kimi zaman da yerlerde konumlandırıldıklarını görüyoruz. Yönetmelik gereği yangın tüplerinin yerlerde durması uygun değildir. Ama sanki bir mecburiyet gibi algılanan bu tüpler sadece hayat kurtarmak içindir. Bu nedenle daha çok ilgi görmeleri gerekiyor.

Yangın Tüpü Nasıl Kullanılır?

Yangın tüpleri olası bir yangın anında hızlı müdahale için kullanılır. Bu küçük araçlar sayesinde yeni başlayan bir yangının anında sönmesini sağlayabilirsiniz. Böylece hem maddi hem de can kaybının önüne geçebilirsiniz.

Yangın tüplerinin yangın durumunda çabuk alınması için çok aşırı yüksekte olmaması gerekir. Tamamen yerde olması da doğru değildir. Çünkü yüksekteki tüpü almakta zorluk çekebilirsiniz. Yerdeki tüp de zamanla üzerine eşyalar atılmış olabileceğinden görünmeyebilir. Bu konuda ilgili yönetmeliğe göre hareket etmelisiniz. Hatta tüpleri aldığınız firmadaki uzman kişilerin bu montaj işlemlerini gerçekleştirmesi gerekiyor.

Bulunduğunuz yere de 25 metre uzaklıkta olmalıdır. Bunun nedeni yangına ilk 3 dakikada koşabilmektir. Yangına çabuk müdahale için tüpler yakında bulunmalıdır. Ama bu yakınlık kavramı yanlış algılanmalıdır. Yangın çıkma ihtimalinin en yüksek olduğu yerlere tüp koymaktan kaçınmalıdır. Bu, yanlış bir mantıktır. Çünkü olası bir yangında tüpler yangının içinde kalacağından uzanamayabilirsiniz.

Yangın Tüplerinin Bakım ve Dolumu

Yangın tüpleri zamanla basınç değerleri düşeceğinden bakım yapılmalıdır. Bu bakım için ilgili firmalara başvurabilirsiniz. Yangın tüpü kullanımı zamanında bakım yaptırmayı gerektirir. Başka bir konu da tüplerin doldurulmasıdır. Bu işlemi de siz yapamıyorsunuz. Tüplerinizin dolum zamanı geldiğinde tüpleri aldığınız firma ile irtibata geçebilirsiniz. Mevcut tüplerinizi firmaya verip dolum talep edebilirsiniz. Bu sırada onlar size geçici olarak tüp bırakmak zorundadır. Çünkü tüpleriniz dolum için gittiğinden çıkabilecek bir vakaya karşı hazırlıklı olmalısınız.

Doluma giden tüpler basınç ve dolum işlemlerine tabi tutulur. Tüpler dolum makinelerinde doldurulduktan sonra test edilir. Bu testi geçince bir rapor çıkartılır. Bu rapor gerekli işlemlerin tamamlandığını göstermektedir. Son olarak raporla birlikte tüpler size teslim edilir. Yangın tüpü kullanımı ile ilgili dolum ve bakım işlemlerini düzenli olarak takip etmelisiniz.